Powered by Blogger.
RSS

Resepi: Curried Seafood Fried Rice wif Pineapple & Sotong Goreng Tepung


Assalamua'laikum dan salam sejahtera,

Sahabat-sahabat yang kami kasihi keranaNYA,

Alhamdulillah, dah masuk waktu tengah hari. Sedang masak apa ye isteri-isteri di rumah? Pasti seronok, menyediakan juadah untuk suami dan anak-anak yang tersayang. Nanti dah kenyang, jangan malas pula nak pergi Solat Jumaat ye. Hehehehe.

Tengah hari ni kami di Leyanita Craft Studio ni nak kongsikan satu resepi.  Kalau rasa sempat lagi nak cuba, sudi-sudilah mencubanya. Yang dah cuci tangan di dapur...takpe...takpe...in shaa Allah boleh cuba untuk makan malam nanti ^-^

Resepi ni Yati cuba setelah sekian lama tak makan nenas (sedang dalam usaha mendapatkan zuriat, doakan kami ye ^-^) Tapi, akhirnya bolos jua setelah bertahun tak makan. Hehehehe. Resepi ni Yati ambil dari web My Resepi. Bila dah tulis blog ni barulah perasan, ianya bukanlah Nasi Goreng Nenas, sebaliknya Nasi Goreng Seafood Berkari + Nenas. Hahahahaha. Patutlah resepinya agak lain dari yang Yati pernah cuba. Tapi, ok je...dapat juga mencuba resepi baru...kannnn... ^-^

Jom, tengok resepinya...Boleh juga klik SINI untuk melihat resepi asal di My Resepi.

Curried Seafood Fried Rice wif Pineapple
oleh: Liana_pq

Bahan-bahan:

3 mangkuk                Nasi (lagi sedap kalau nasi sejuk semalam)
3 sudu besar             Nenas (di dadu, Yati guna yang dalam tin je)
2 biji                           Telur
Segenggam              Mix Vege (Yati suka banyak sayur, kalau tak suka, boleh kurangkan)
2 sudu besar            Serbuk Kari 
3 ulas                         Bawang Putih (diketuk)
1/2 biji                      Bawang Besar (didadu)
1/2 biji                      Capsicum 
7-10 biji                    Cili api (kalau suka pedas, boleh tambah lagi, ni Yati tumbuk kasar-kasar je)
                                    Seafood (suka hati nak guna apa, Yati guna udang kertas je)
                                    Garam dan serbuk lada hitam

Cara-caranya:
1. Gorengkan udang (atau apa-apa seafood yang digunakan) terlebih dahulu. kemudian, ketepikan.
2. Gunakan minyak yang sama, tumiskan bawang putih, dan masukkan telur. Kacau.
3. Masukkan nasi, nenas, mix vege, bawang besar, capsicum. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan udang tadi dengan garam dan serbuk lada hitam.
5. Akhir sekali, masukkan serbuk kari dengan cili api. Kacau hingga sebati

Ok, dah siap!





Nampak tak tanda best tu...memang sedap! Kalau incik imamku suka, kira berjayalah. Resepi ni menepati selera Incik imamku. Masa masak tu, semerbak harum dapur, bau macam Nasi Beriyani...Tak percaya...cubalah sendiri!

Aksesorinya tu Sotong Goreng Tepung. Dapat resepi dari My Resepi juga. Nak lihat yang asal boleh klik SINI. Yati derhaka sikit kat resepinya. Hehehehe.

Meh, tengok resepinya

Sotong Goreng Tepung
oleh:che'iza

Bahan-bahan:

2 ekor                       Sotong (saiz besar sikit tu, potong bulat-bulat)
1/2 cawan               Tepung Adabi
1/2 cawan               Tepung Gandum
1 cawan                   Tepung beras
1 biji                          Telur
1 sudu kecil             Baking Powder
                                   Garam dengan lada sulah

Cara-caranya:
1. Mula-mula sotong tu bersihkan, tos sampai kering dulu.
2. Kemudian, satukan sotong dengan garam dan lada sulah.
3. Pukul telur (dalam bekas lain)
4. Satukan segala mak nenek tepung tu dengan baking powder.
5. Celupkan sotong dalam telur dulu, kemudian, golek-golekkan dalam adunan tepung.
6. Goreng (deep fry ye) dalam 10 minit camtu (dalam resepi tulis 4-5 minit, tapi Yati tambahkan masa sebab Yati gunakan api yang sederhana bagi mengelakkan dia meletup-letup)

Dah siap! memang juicy sotongnya. Bak kata tuan punya resepi, "Rangup di luar lembut di dalam".

Haaa...yang dah terliur tu...boleh la pergi beli bahan-bahannya...worth try bagi yang suka rasa kari-kari sikit... ^-^ Sedap dimakan panas-panas.

~cinta~ukhwah~hadiah~



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment