Powered by Blogger.
RSS

Resepi: Ikan Kaci Goreng Beraroma (Resepi Simple2 Je)

Assalamua'laikum dan salam sejahtera,

Sahabat-sahabat yang dikasihi keranaNYA,

Lama dah resepi ni terperap dalam draf.

Alkisah, ni 1st time kot Yati dengar nama ikan kaci. 1st time jugak masak dan makan hasil tangkapan Incik Imamku. Intro Incik Imamku sangat best, "Ikan kaci ni sejenis ikan coral, susah nak dapat kat pasar. Abang pun  tak tau masak apa yang best, sayang try la google"

Ok, fine. Dah la suri hatinya ni pun 1st time tau nama ikan tu. Mula-mula google, saja nak tau ikan tu apa ciri-cirinya.

Ihsan Google

Ok, bila dah baca sikit, nak baca lagi. Lama-lama suri hatinya ni khatam pulak pasal ikan ni, hahahahaha...Lepas tu baru la cari resepinya.

Ok, ikan ni rasa dia lemak-lemak, sedap goreng, sedap masak kari, asam pedas pun sedap. Boleh belaka la orang cakap.

Disebabkan masa yang ciput nak menyediakan juadah hari tu, Yati amik jalan senang >>> goreng pon sodapppp... Y^^

Tapi nak nampakkan macam best, saja la tambahkan beberapa rencah, bagi terangkat sikit makannya.

Ok, jom kita!

.
Bahan-bahannya:

1 ekor ikan kaci (saiz sederhana, siang dan bersihkan)
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
5 biji cili api (suka pedas boleh tambah lagi)
3-5 tangkai daun kari
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menumis


 Cara-caranya:

1. Mula-mula kita garamkan ikan (Erkkk,,,kenapa rasa macam pelik jek ayat ni). Ala, tengok la macam dalam gambar tu.


2. Panaskan minyak, goreng sampai garing.

3. Sementara nak tunggu ikan tu, bolehla hiris-hiris cili api, bawang putih, bawang besar tu Yati potong baji je, tak hiris pun. Kalau nak lagi umphhh...tumbuk dalam lesung batu. Pastu lurutkan daun kari.


4. Bila ikan dah garing, angkat. Gunakan sikit minyak yang buat goreng ikan tadi untuk tumiskan bahan-bahan yang dihiris tadi.

5. Tumiskan sampai bawang layu dan naik bau. Kemudian masukkan ikan tadi.


6. Gaul-gaulkan sampai sebati rencah dan ikan. Kalau takut bawang hangus, masa gaulkan tu, dah boleh slowkan api.

7. Bila dah tengok cantik je dia, tutupkan api.


Tadaaaa...dah siap dah, buh dalam pingan sedia untuk diratah-ratah.

Ok, memang isi ikan ni sedap... tak puas makan kecik sekor ni...hehehehe ^-^

Kalau takde ikan kaci, ikan lain pun boleh...cubalah, resepi bujang ni

Ok, sampai sini dulu, ada masa kita jumpa lagi, in shaa Allah

Illailliqa' dan salam sayang

~ Cinta ~ Ukhwah ~ Hadiah ~

p/s: Jangan lupa cuba tau, nanti dah cuba boleh share dengan kitaorang ^-^

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment